Skip to content

Benny Schytte 70 år – 8. juli 2019

Politiken, 6. juli 2019

Han sætter fokus på idræt, leg og læring

Cand.phil., kultursociolog Benny Schytte er en rigtig Vesterbro-dreng, født, opvokset og stadig bosat på Vesterbro. Som mange andre drenge i bydelen blev han indmeldt i Boldklubben Frem, hvor han hele sin ungdomstid spillede på eliteniveau. Efter et ophold på Krogerup Højskole havde Benny Schytte fået meninger om at demokratisere idrætten og være imod den stigende professionalisering, meninger, som ikke var velansete i boldklubben.

Det blev derfor i 1972 til et farvel til elitefodbold og goddag til Studenter Settlementets Boldklub (SSB) på Vesterbro. Som træner og leder i SSB var Benny Schytte initiativtager til en række nye sociale tiltag inden for idrætten. På det tidspunkt begyndte familier med indvandrerbaggrund at bosætte sig på Vesterbro. Benny Schytte var træner for blandt andre Naser Khader, som var ”en sød, omgængelig og dygtig midtbanespiller”. For sit nytænkende idrætsarbejde på Vesterbro blev Benny Schytte i 1981 tildelt Gerlev-prisen.

I dag er Benny Schytte tilbage i Boldklubben Frem, hvor han sidder i  bestyrelsen og igen er aktiv fodboldspiller – nu i Super Grand Old Masters (+65).

1990-94 sad Benny Schytte i Kulturministeriets arbejdsgruppe om børn og kultur og var i mange år ansat i BUPL som kursusleder med afholdelse af efteruddannelseskurser om børn og idræt, leg og udeliv. I 2005 fik Benny Schytte tildelt Peter Sabroe-prisen for sit syn på leg og idræt og for at skabe mere inspirerende udendørs lege- og læringsmiljøer for børn. I 2004 udgav han bogen ”En idrætslegeplads skal ligge i vejen!”I perioden 2001-07 var Benny Schytte formand for Dansk Legeplads Selskab.

Med sit kultursociologiske perspektiv på sammenhængen mellem det sociale liv og de fysiske rammer var Benny Schytte forskningsmedarbejder på Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) fra 1992 til 1999. Hans forskningsfelter var blandt andet nytænkning af skolegårde, unges udeliv i multietniske boligområder samt mere bevægelse i byens rum. Alle projekter er udgivet i bogform.

I perioden 2011-13 var Benny Schytte idémand og rådgiver i forbindelse med nytænkning og etablering af en ny fængselsgård for de indsatte og nye udendørs besøgsfaciliteter for børn i Statsfængslet i Ringe.

Foruden at Benny Schytte i dag har bestyrelsesposter i Boldklubben Frem, Hafnia-hallen (København) og Dansk Pædagogisk Historisk Forening, har han egen foredrags- og rådgivningsvirksomhed. Især på daginstitutionsområdet er der i disse tider stor efterspørgsel på inspiration og rådgivning for at skabe mere attraktive udendørs lege- og læringsmiljøer. Og ofte er det Benny Schytte, de ringer efter. For blandt andet denne indsats blev Benny Schytte i 2017 tildelt Erna-prisen (Dansk Historisk Pædagogisk Forening).

Back To Top